Těhotenství vs. sedavé zaměstnání

Člověk se sedavým zaměstnáním prosedí většinu dne. Ranní cesta do zaměstnání, snídaně, osmi hodinová pracovní doba, doma si odpočineme, nejlépe vsedě na gauči, a tak dále. Pohyb z našich denních aktivit mizí a bolesti zad přicházejí v čím dál tím mladším věku.

Důsledky prosezeného dne se u těhotné ženy mohou projevit jak během těhotenství, tak může mít sed vliv na samotný porod. Shrbené držení, do kterého se těhulka u počítače dřív nebo později dostane, může mít za následek bolesti kostrče, bederní páteře a blokády žeber projevující se bolestmi pod lopatkou. Také miminko má v bříšku omezené možnosti pohybu a často se dostane do zadní pozice, která je pro porod nevýhodná - porod se hůře rozbíhá a je pro maminku náročnější. Jak tedy může maminka pozici dítěte a porod ovlivnit? Celkově omezit sed na co nejkratší dobu. Rozhodně by maminka neměla křížit dolní končetiny a měla by se vyhýbat pohodlnému zanořenému sedu v měkkých pohovkách. Stejně tak mamince ani miminku neprospívají daleké cesty v autě. Převažovat by měl stoj - aktivní pohyb, procházky - a pozice v leže na boku s podporou bříška a kolen. A když už nelze jinak? Během sedu je základem vzpřímený trup, opora o chodidla, kolena níže než je pánev a kyčle postavené na široko.

Milé maminky, s mnohými z vás se setkávám na poporodní fyzioterapii a vyprávíte mi o víceméně bezproblémovém těhotenství, ale problémovém porodu. Ze své praxe soudím, že dlouhodobé sezení může mít na průběh těhotenství i samotný porod významný vliv. Proto ty z vás, které svá děťátka teprve čekáte, budiž vám tento článek inspirací.

Zpět na výpis článků

Kontakt

Mgr. Lucie Fickerová

+420 604 793 255
friendlyfyzio@seznam.cz

Online rezervace vstupního vyšetřeníOnline rezervace masáží

Adresa

FriendlyFyzio
Zednická 1109/2
Ostrava-Poruba

IČ: 06816967