Stresová inkontinence a jak ji léčit

Močová inkontinence neboli nedobrovolný únik moči je problémem mnoha žen nejen po porodu, ale i žen středního (cca 35% žen) a vyššího věku (cca 40% žen). Studie ukazují, že močovou inkontinencí trpí rovněž ženy do 25 let, které pánevní dno přetěžují a zapomínají ho i relaxovat (až 25% žen).

Nejběžnějším typem inkontinence je inkontinence stresová. Neznamená to, že jí trpí ženy, které jsou ve stresu, ale že moč unikne, když se zvýší nitrobřišní tlak. Nejčastěji dochází k úniku moči při kašlání, kýchání, smíchu, cvičení, zvedání těžkých břemen a během dalších aktivit, které jsou spojené se zvýšením nitrobřišního tlaku. Často tento typ inkontinence způsobují fyzické změny, jako je těhotenství, porod a menopauza. Dalšími rizikovými faktory jsou obezita, dlouhodobá fyzická zátěž, nedostatek pohybu, kouření a svou roli hraje také zácpa. U žen po porodu je inkontinence fyziologická, a to až půl roku. Nicméně přetrvávající inkontinenci je třeba řešit. Pokud ženy tento problém neřeší, může se časem inkontinence zhoršovat tak, že moč uniká i při chůzi, práci nebo vleže. Rovněž může dojít k problémům s vyprazdňováním střev.

První volbou léčby by měla být včasná fyzioterapie. Vyšetření svalů pánevního dna fyzioterapeutem per vaginam (přes pochvu) není nijak bolestivé, zdlouhavé ani nepříjemné. Funkce pánevního dna je vyšetřena v několika pozicích. Zároveň se při vyšetření hodnotí, jak reaguje pánevní dno na kašel smích a další aktivity spojené se zvýšením nitrobřišního tlaku. Žena odchází s jasně danými cviky a hlavně s vědomím, jak pánevní dno ovládat. Často stačí tři terapie během několika měsíců a žena cítí výraznou úlevu, samozřejmě pokud cvičí. Až pokud selže konzervativní terapie, je na řadě léčba operační, terapie laserem apod.

Milé ženy, únik moči nemusí být součástí Vašeho každodenního života. Objednejte se na vstupní vyšetření a dejte šanci vašemu pánevnímu dnu se uzdravit. Ne jen ono, Vám poděkuje.


Zpět na výpis článků

Kontakt

Mgr. Lucie Fickerová

+420 604 793 255
friendlyfyzio@seznam.cz

Online rezervace vstupního vyšetřeníOnline rezervace masáží

Adresa

FriendlyFyzio
Zednická 1109/2
Ostrava-Poruba

IČ: 06816967