Něco málo o pánevním dnu

Pánevní dno tvoří skupina svalů a vazů. Skládá se ze tří vrstev a tvoří nám jakousi misku na dně pánve, která se rozkládá od kosti stydké po kostrč. Celkově tvoří pánevní dno podporu pro orgány malé pánve (močový měchýř, močovou trubici, dělohu a konečník), je součástí hlubokého stabilizačního systému, pomáhá nám kontrolovat držení těla, ovlivňuje plodnost a sexualitu. Pánevní dno je schopno relaxacea rovněž smrštění, tedy aktivace. Pokud mluvíme o funkčním pánevním dnu, tak jsou obě tyto schopnosti dostatečné a svaly pánevního dna jsou v optimálním napětí.

Dnes žijeme v uhoněném vystresovaném světě a právě pánevní dno reaguje velmi citlivě na stres a emoce. Nefunkční pánevní dno se může projevit bolestivou nebo nepravidelnou menstruaci, bolestivým pohlavním stykem, únikem moči nebo stolice (při skocích, kašli, zvedání těžkých břemen, kýchání…), poklesem orgánů malé pánve, bolestivou kostrčí a bederní páteři, funkční ženskou sterilitou (neplodností) a opakovaným potraty. Dostatečná relaxace pánevního dna má spojitost se správným a pravidelným vyprazdňováním střev a je důležitá během porodu. Dále má pánevní dno spojitost s migrénami, pokleslým spodním bříškem a hýžděmi. Přetížení či oslabení pánevního dna nezpůsobí samozřejmě jen stres, ale také velký vliv obezita, sedavé zaměstnání, nedostatek pohybu nebo naopak nadměrná fyzická zátěž, hormonální změny, porod, operace v oblasti pánve, páteře a břicha nebo také nevhodná obuv.

Ženy, jste zvědavé, jestli je Vaše pánevní dno v kondici? Chtěly byste zkonzultovat nějaký konkrétní problém nebo se jen preventivně nechat vyšetřit? Neváhejte a objednejte se na vstupní vyšetření.


Zpět na výpis článků

Kontakt

Mgr. Lucie Fickerová

+420 604 793 255
friendlyfyzio@seznam.cz

Online rezervace vstupního vyšetřeníOnline rezervace masáží

Adresa

FriendlyFyzio
Zednická 1109/2
Ostrava-Poruba

IČ: 06816967