Aniball

Asi každá těhulka už slyšela o této pomůcce, která má během porodu zabránit nástřihu či potrhání hráze. Různá fora zaměřující se na těhotenství přináší různorodé názory a teď co z toho si vybrat?

Já jsem slyšela poprvé o této pomůcce asi před rokem. Představila jsem si ženu zavádějící si jakýsi balonek do pochvy s cílem nafouknout ho na velikost dětské hlavičky a vytlačit ven. Celkově nerada doporučuji ke cvičení pomůcky, protože žena se pak spoléhá na ni a přestává vnímat samu sebe, tedy zavrhla jsme i tuto pomůcku.

Názor jsem částečně změnila až po kurzu zaměřující se na poranění hráze. Bylo to prosté a jednoduché, "přečtěte si pořádně příbalový leták", zaznělo na jedné z přednášek, a tak čtu.

- Aniball je možné používat od ukončeného 36. týdně u ženy s fyziologickým těhotenstvím

- cílem JE naučit se správně dýchat během porodu, vnímat kdy dochází k vypuzení balonku, a kdy je naopak vtahován dovnitř. Nechceme násilně vytlačit balonek ven!

- cílem NENÍ nafukovat balonek na velikost dětské hlavičky, rozhodně ne napoprvé

- necítíme se s Aniballem komfortně, bolí nás to, máme nepříjemné pocity? Balonek před vyndáním VYFOUKNEME a nepoužíváme.

Samozřejmě, zásad a doporučení je více, ale tohle je za mě důležité. Pokud žena opravdu dbá pokynů z příbalového letáku, poslouchá své tělo a vnímá pánevní dno, není důvod k obavám. Nemyslím si ale, že prevencí poranění hráze je jen Aniball. Mám v péči spoustu maminek, které Aniball nepoužívaly a bez poranění porodily i tak. Tyto ženy byly před i  během těhotenství aktivní, měly pohyb, většina z nich neměla sedavé zaměstnání, spolupracovaly s porodními asistentkami a využívaly další metody k prevenci poranění hráze - uvolnění pánevního dna dle Ludmily Mojžíšové, čaje, masáž hráze... Nelze opomenout fakt, že v těhotenství i během porodu hraje svoji roli i věk rodičky. Ve 30 letech začíná tělo fyziologicky stárnout, tedy tkáň ztrácí elasticitu a k poranění dochází jednodušeji. Také, čím je žena starší tím bohatější má anamnézu - úrazy, nemoci, operace. Příprava k porodu by tedy měla být pečlivější. Další důležitý fakt, který na porod vliv, je psychický stav ženy. Sebevědomá klidná žena, která má v hlavě srovnané, že porodí bez komplikací má mnohem větší šanci porodit bez obtíží než žena, která má strach, obavy a má přesně naplánováno, jak to bude probíhat. A běda, jestli neproběhne!

Aspektů, které ovlivňují průběh porodu je mnoho a pokud je žena přesvědčená, že jí Aniball k hladšímu průběhu pomůže, já ji podpořím. Protože pro mě jako terapeuta je důležité, aby žena šla k porodu s vědomím, že pro hladký průběh porodu udělala všechno.

S čím se úplně neztotožňuji je Aniball Inco. Myslím si, že žena by po porodu měla být vyšetřena odborníkem-fyzioterapeutem, který jí řekne v jaké kondici její pánevní dno je, naučí ji cvičit, popř. ženu naučí pečovat o jizvu a ujistí se, že žena cvičení chápe a ví, co má dělat. Až po kvalitním vyšetření ji popřípadě může doporučit nějakou pomůcku.

Milé ženy, každá jste jedinečná, každé z vás ženské podvědomí napovídá, co dělat. My, terapeuti, vám můžeme pouze poradit, ale už je jen na vás jakou cestu si zvolíte - s Aniballem nebo bez něj.


Zpět na výpis článků

Kontakt

Mgr. Lucie Fickerová

+420 604 793 255
friendlyfyzio@seznam.cz

Online rezervace vstupního vyšetřeníOnline rezervace masáží

Adresa

FriendlyFyzio
Zednická 1109/2
Ostrava-Poruba

IČ: 06816967